preskoči na sadržaj

Osnovna škola Vladimira Nazora Vinkovci

Login
Brojač posjeta i sat

Brojač

 

Tražilica
Kalendar
« Prosinac 2018 »
Po Ut Sr Če Pe Su Ne
26 27 28 29 30 1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31 1 2 3 4 5 6
Prikazani događaji

Pitanja i odgovori
 Naslov: FAQ

  • Naj 10 pitanja

  • Nedavna pitanja

  • Arhiva pitanja
Anketa
Da li si ovisnik o računalu???Korisne poveznice

AKTIVNOSTI U KNJIŽNICI
PISAC U GOSTIMA
ZRINKA JURIĆ / datum: 7. 11. 2018. 13:49

U utorak 6. studenoga u suradnji s Izdavačkom kućom Alfa, u našoj je školskoj knjižnici upriličen susret učenika 7. i 8. razreda s književnikom za djecu Dubravkom Jelačićem Bužimskim. Učenicima je predstavio trilogiju romana o dječaku Martinu koja je zastupljena u školskoj lektiri ("Sportski život letećeg Martina", "Balkanska mafija" i "Martin protiv CIA-e i KGB-a"). 
U otvorenom i  živom razgovoru približio im je nastanak književnog djela i život pisca. Književni susret motivirao je učenike da doznaju što više iz rada gospodina Dubravka Jelačića Bužimskog na Hrvatskoj televiziji i radiju, na filmskim scenarijima, njegovom dramskom opusu. Učenici su bili puni vrlo zanimljivih pitanja, a na sve je njih naš gost rado odgovorio. Brojnim anegdotama iz školskoga života nasmijao je učenike i poučio ih važnosti poštovanja i odgovornosti prema nasljeđu predaka, a posebno je zanimljivo obrazložio važnost knjige. Iako zagovara uporabu interneta i cijeni njegove brojne prednosti, smatra da on ipak ne može umanjiti vrijednost čitanja i odnos čitatelja s knjigom, jer „dok čitaš, samo ste ti i duh toga pisca zajedno“.
                                                                                                Gorana Hasel


[OPŠIRNIJE]POSJET VRTIĆANACA NAŠOJ ŠKOLSKOJ KNJIŽNICI
ZRINKA JURIĆ / datum: 7. 11. 2018. 13:44

Kako se ljubav prema knjigama razvija i potiče od malih nogu, dokazuje i posjet „Loptica“ u pratnji teta, Željke i Etelke, iz DV Budućnost  našoj  školskoj knjižnici ovoga ponedjeljka. Njihova znatiželja, oduševljenost novim slikovnicama, ali i starim i oštećenim knjigama je neprocjenjiva. Knjige su gledali, dirali i mirisali! Otkrivali su svjetove životinja, zvijezda, tehnologije, bajki i priča.
Obećali su čuvati knjige i posjećivati knjižnice kad god im se pruži prilika. Kao malu uspomenu na svoj prvi posjet školskoj knjižnici, koja će jednoga dana biti i njihova, svatko je ponio olovku, kojom će učiti zapisivati sve lijepe priče koje čuju, i straničnik, kako bi uvijek znali gdje se njihova priča nastavlja!
                                                                                                 Gorana Hasel 


 

 


[OPŠIRNIJE]POSJET PRVIH RAZREDA ŠKOLSKOJ KNJIŽNICI
ZRINKA JURIĆ / datum: 5. 11. 2018. 14:09

U okviru programa i aktivnosti školske knjižnice u Mjesecu hrvatske knjige prošloga su tjedna naši prvašići sa svojim učiteljicama posjetili školsku knjižnicu. Ujedno su postali i njezini punopravni članovi! Dobili su svoje članske iskaznice i s knjižničarkom porazgovarali o pravilima ponašanja u knjižnici i načinu na koji se treba odnositi prema knjigama. Svi su jedva dočekali trenutak da sami potraže što sve, za njih zanimljivo, knjižnica skriva i, naravno, da posude svoju prvu knjigu!
1. c razredu knjižničarka je pročitala i pjesmicu Grigora Viteza Kako živi Antuntun koja im se toliko svidjela da su pohitali u razred oslikati svoju prvu slikovnicu ilustracijama iz neobičnog života glavnog junaka!
Svim našim novim malim čitačima  želimo puno ugodnih trenutaka provedenih u društvu s knjigama!
                                                                                                  Gorana Hasel 

Izbor fotografija pogledajte u (OPŠIRNIJE), a spomenutu slikovnicu u Galeriji slika!


[OPŠIRNIJE]ŽUPANIJSKA RAZINA NATJECANJA U ČITANJU NAGLAS
ZRINKA JURIĆ / datum: 30. 10. 2018. 21:11

U četvrtak 25. listopada 2018. održano je, još jedno u nizu, županijsko natjecanje u čitanju naglas. Organizator je, već tradicionalno, Gradska knjižnica i čitaonica Vinkovci, a prosudbeno se povjerenstvo sastojalo od Višnje Sorčik, gimnazijske profesorice hrvatskog jezika i književnosti, Martinke Sučić, bivše djelatnice Gradske knjižnice i čitaonice Vinkovci, te Jakova Zucića, učenika gimnazije, koji je ujedno bio sudionik državne razine natjecanja u Sisku te tamo osvojio 2. mjesto. Našu je školu predstavljala pobjednica gradske razine natjecanja, Marta Šarić (8. b), pod vodstvom mentorice Irene Mataković. U vrlo jakoj konkurenciji odličnih čitača, čitajući ulomak iz knjige Tomislava Šovagovića Rudnik čvaraka, Marta je zauzela visoko 2. mjesto! Bravo, Marta!
                                                                                  Gorana Hasel 


[OPŠIRNIJE]MJESEC HRVATSKE KNJIGE - DANI JOSIPA I IVANA KOZARCA - SUSRET S KNJIŽEVNIKOM JOSIPOM CVENIĆEM
ZRINKA JURIĆ / datum: 28. 10. 2018. 17:35

U petak 26. listopada 2018. u našoj školi održan je susret za učenike od 6. do 8. razreda s književnikom Josipom Cvenićem. Autor jednog od omiljenih dječjih romana odmah je na početku susreta spontanim i neposrednim pristupom osvojio publiku. Djeca se nisu susprezala postavljati pitanja koja su bila raznolika; od onih klasičnih – kada i kako je autor počeo pisati te gdje pronalazi teme pa do neobičnijih i osobnijih. Cijeli događaj pratilo je vedro raspoloženje. Na kraju susreta, za dugo i lijepo sjećanje, učenici i ravnatelj fotografirali su se s književnikom. Nadajmo se da će susret s književnikom potaknuti naše učenike da još više čitaju. Upoznavanjem autora, učenici su upoznali pozadinu i proces stvaranja književnog djela. Susret s Josipom Cvenićem bio je doživljaj za one koji uživaju čitati i vole knjigu.
Zahvaljujemo gospodinu Cveniću na druženju te se veselimo novim književnim susretima!

Mateja Horvat, školska knjižničarka

izbor fotografija s književnog susreta možete pogledati u (OPŠIRNIJE)! 


[OPŠIRNIJE]POZIV NA ČITANJE KNJIGA IZ RUKSAKA
ZRINKA JURIĆ / datum: 23. 10. 2018. 17:55

Završeno je putovanje ruksaka punih knjiga iz obitelji u obitelj naših bivših trećaša u okviru projekta "Čitamo mi, u obitelji svi". Knjige iz ruksaka svoje utočište našle su u knjižnici i slobodne su za posudbu, stoga pozivamo učenike i njhove roditelje da ih posude i čitaju! U knjižnici su izložene na vidnom mjestu, a postavljena je i izložba prispjelih fotografija obiteljskog čitanja te najljepši dojmovi i pjesme! 

U (OPŠIRNIJE) se nalaze nagrađeni dojmovi, pjesme, fotografije i crteži iz sva tri bivša treća razreda nastali tijekom trajanja Projekta! 


[OPŠIRNIJE]GRADSKA RAZINA 6. NACIONALNOG NATJECANJA U ČITANJU NAGLAS
ZRINKA JURIĆ / datum: 22. 10. 2018. 11:06

U petak 19. listopada 2018. u Gradskoj knjižnici i čitaonici u Vinkovcima održana je gradska razina Natjecanja u čitanju naglas. Sudjelovali su predstavnici pet vinkovačkih gradskih škola, po jedan iz svake kategorije. Našu su školu predstavljali Josip Podhraški (3. c) u mlađoj i Marta Šarić (8. b) u starijoj kategoriji, pod vodstvom mentorica Nade Brdar i Irene Mataković.
Izborno povjerenstvo ove se godine sastojalo od gimnazijske profesorice hrvatskoga jezika i književnosti Višnjice Sorčik, bivše djelatnice Gradske knjižnice i čitaonice Vinkovci Martinke Sučić i učenika 3. razreda vinkovačke gimnazije Jakova Zucića, koji je ujedno i pobijedio jedne godine na županijskom natjecanju te na nacionalnom u Sisku zauzeo drugo mjesto. Učenike su ocjenjivali po sljedećim kriterijima: kreativnost uvodnog dijela, jasnoća i razgovijetnost prilikom čitanja, izražajnost u nastupu, složenost pročitanog teksta, razumijevanje pročitanog i sveukupni dojam. Svaki je učenik imao 5 minuta za predstaviti se i pročitati odabrani ulomak. Nakon zbrojenih bodova Josip je zauzeo drugo mjesto u mlađoj, a Marta prvo u starijoj kategoriji! Čestitamo!
U četvrtak 25. listopada 2018. Martu čeka nastup na županijskoj razini natjecanja! Želimo joj svu sreću! 
                                                                                           Gorana Hasel 


[OPŠIRNIJE]6. ŠKOLSKO NATJECANJE U ČITANJU NAGLAS
ZRINKA JURIĆ / datum: 17. 10. 2018. 12:38

Dva utorka za redom 9. i 16. listopada 2018. u našoj je školi održano već 6. po redu školsko Natjecanje u čitanju naglas. Inicijatori su ovog natjecanja Narodna knjižnica i čitaonica Vlado Gotovac Sisak i Hrvatsko knjižničarsko društvo, a provodi se u svrhu promicanja čitanja i razvijanja ljubavi prema knjizi, poticanja usmenog izražavanja, kvalitetnijeg provođenja slobodnog vremena te naglašavanja knjige kao temelja cjeloživotnog obrazovanja!
Učenici su se natjecali u dvije kategorije, od trećeg do petog i od šestog do osmog razreda, predstavljajući odabrano djelo 5 minuta – u prve 2 minute obrazlažu svoj odabir knjige, a preostale 3 minute izražajno čitaju naglas priču ili ulomak. U mlađoj kategoriji natjecalo se 14 natjecatelja čije su prosudbeno povjerenstvo činili učiteljice hrvatskoga jezika Irena Mataković i Mateja Horvat te školski psiholog Goran Bosnić. U starijoj kategoriji bilo je 9 natjecatelja, a njihovo povjerenstvo činile su učiteljice razredne nastave Marina Barunčić i Tea Golek te školska pedagoginja Suzana Kurtušić.
Izvrsnošću izvedbe istaknulo se njih šestero, troje u jednoj i troje u drugoj kategoriji, a našu školu će, u petak 19. listopada 2018. u Gradskoj knjižnici i čitaonici na gradskoj razini natjecanja, predstavljati Josip Podhraški (3. c) čitajući ulomak iz knjige Sanje Pilić „Maša i sport“ i Marta Šarić (8. b) s ulomkom iz knjige Tomislava Šovagovića „Rudnik čvaraka“. Sretno im!
                                                                      Gorana Hasel, školska knjižničarka

 

 

 


[OPŠIRNIJE]ŠKOLSKA KNJIŽNICA U PROJEKTU "BUDI MI PRIJATELJ"
ZRINKA JURIĆ / datum: 6. 6. 2018. 21:50

I u ovogodišnjem školskom projektu školska je knjižnica dala svoj doprinos! Ona je svojom ulogom mjesto okupljanja i druženja - mjesto prijateljstva učenika s knjigama i jednih s drugima. Tako se naziv projekta "Budi mi prijatelj" izvrsno uklopio u nastojanja da učenici školsku knjižnicu i dožive kao njihovo ugodno utočište i mjesto prijateljevanja!
U (OPŠIRNIJE) čitajte i gledajte o sadržajima koje su knjižničarke pripremile!     


[OPŠIRNIJE]NACIONALNO NATJECANJE "ČITANJEM DO ZVIJEZDA"
ZRINKA JURIĆ / datum: 8. 5. 2018. 09:50

U Srednjoj školi u Čakovcu 4. svibnja 2018. održana je nacionalna razina Natjecanja u znanju i kreativnosti učenika osnovnih škola „Čitanjem do zvijezda“ na kojemu smo prvi put sudjelovali!
Više čitajte i gledajte u (OPŠIRNIJE)!
 


[OPŠIRNIJE]ŽUPANIJSKO NATJECANJE "ČITANJEM DO ZVIJEZDA"
ZRINKA JURIĆ / datum: 24. 2. 2018. 18:49

Ove školske godine prijavili smo se i uključili prvi put u Natjecanje u znanju i kreativnosti „Čitanjem do zvijezda“. Inicijatori su ovog natjecanja Županijsko stručno vijeće školskih knjižničara Međimurske županije i Hrvatska mreža školskih knjižničara, a cilj je potaknuti učenike na čitanje s razumijevanjem, istraživanje, otkrivanje i kreativno stvaranje jer je učenje na takav način najučinkovitije
Više o natjecanju čitajte i gledajte u (OPŠIRNIJE).
 


[OPŠIRNIJE]RSS


preskoči na navigaciju